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Anthony Ates, Chief, Educator Staffing Section, Department of Defense Education
Activity Europe Human Resources, APO Area Europe, appearing for Department of Defense.

DANIELS, Board Judge (Chairman).

The Department of Defense Education Activity (DoDEA) transferred Shawn M.
Rodman from one school to another in Germany in August 2015. Mr. Rodman informed his
superiors that he would commute from his previous post to the new one for several months,
and would actually move only after his son had finished his senior year of high school at the
old location. Once he and his family were ready to move, he requested “advance pay,”
stating that “advanced pay is necessary to off-set expenses needed to complete my PCS
[permanent change of station] move.” His principal and district superintendent concurred
with his request. DoDEA denied his request, however, stating:

The SOP [standard operating procedure] for advance pay states the employee
can receive the advance either 3 weeks prior to the estimated departure date for
assignment to a foreign area or up to 2 months after arrival. If the 2 months
has passed the employee is no longer entitled to the advance of pay regardless
of executing shipment of HHG [household goods].

DoDEA told Mr. Rodman that he could appeal its determination to the Office of
Personnel Management (OPM). Under statute, 31 U.S.C. § 3702(a)(2) (2012), “The Director
of the Office of Personnel Management shall settle claims involving Federal civilian
employees’ compensation and leave.” Nevertheless, an OPM official responded, “Although
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your letter contains a pay-related concern, after carefully reviewing your letter, we have
determined that your request appears to be under the jurisdiction of the U.S. Civilian Board
of Contract Appeals (CBCA). . . . The CBCA has authority over claims by Federal
employees in connection with relocation to a new duty station.” Mr. Rodman then asked us
to review and reverse DoODEA’s determination regarding his request for advance pay.

We take no pleasure in disagreeing with OPM, and we particularly dislike treating
employee claims like shuttlecocks, to be batted back and forth between forums. We are
certain, however, that we have no authority to consider Mr. Rodman’s case. Every indication
points to the subject of his claim being pay, a form of compensation, rather than relocation
expenses.

Mr. Rodman characterizes the claim as one for advance pay, and indeed, advance pay
is addressed specifically by his travel orders. The orders state — in a paragraph highlighted
by him — “Employee is eligible for advance in pay as authorized in DoD [Department of
Defense] Instruction 1400.25, Volume 1250.” Volume 1250 addresses “Overseas
Allowances and Differentials,” which are forms of compensation, and includes a paragraph
entitled “Advance in Pay.” That paragraph informs that “[p]rocedures for obtaining an
advance in pay when employees are proceeding to or arriving at a post of assignment in a
foreign area are contained in Volumes 5 and 8 of the Department of Defense Financial
Management Regulation.” Volume 5 is entitled “Disbursing Policy”; it contains chapters
which address safeguarding, disbursing, and collecting public funds. Volume 8 is entitled
“Civilian Pay Policy”; it contains chapters which address pay administration, deductions,
leave, and indebtedness. One chapter, entitled “Department of Defense Education Activity
(DoDEA) Employees,” concerns pay and leave of DoDEA employees.

Section 3702 of title 31, United States Code, grants to the Administrator of General
Services, as well as the Director of OPM, the authority to settle certain claims. The claims
under the jurisdiction of the Administrator are those “involving expenses incurred by Federal
civilian employees for official travel and transportation, and for relocation expenses incident
to transfers of official duty station.” 31 U.S.C. § 3702(a)(3). The Administrator has
delegated this authority to the Board. GSA Order ADM P 5450.39D, at 157 (Nov. 16,2011);
see Robin D. Hibler, CBCA 4852-RELO, 15-1 BCA 9 36,083. Thus, if after Mr. Rodman
moves, he disputes DoODEA’s determination as to a relocation expense he has incurred (such
as the cost of moving his household goods), he may ask us to settle his claim for the disputed
amount, and we will do so. To this point, however, he has not made a claim for relocation
expenses; his only claim is for advance pay. We have no authority to consider this claim,
notwithstanding the employee’s reason for seeking the pay.



CBCA 5304-RELO 3

Accordingly, we dismiss the case and transfer it to the Office of Personnel
Management, which does have the authority to settle claims for federal civilian employees’
compensation.

STEPHEN M. DANIELS
Board Judge



