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CBCA 3242-TRAV

In the Matter of HERBERT H. GALLIART

Herbert H. Galliart, Anthony, NM, Claimant.

Phillip D. Hendrick, Acting Chief, Travel Section, National Finance Center, Customs
and Border Protection, Department of Homeland Security, Indianapolis, IN, appearing for
Department of Homeland Security.

DANIELS, Board Judge (Chairman).

Customs and Border Protection, a bureau of the Department of Homeland Security,
authorized Herbert H. Galliart to attend a training program in Laguna Beach, California, in
December 2012.  Mr. Galliart was stationed in El Paso, Texas, at the time, and the agency’s
travel orders directed him to travel to Laguna Beach by air and rent a car once there. 
Mr. Galliart did not follow these orders; instead, he traveled by a privately-owned vehicle
(POV).

The agency and the employee agree that Mr. Galliart should be reimbursed for the
expenses of his trip at the lesser of his actual expenses or the constructive cost of travel
contemplated in the orders.  The parties disagree, however, on two of the actual expenses
claimed by the employee – the mileage rate at which he should be reimbursed for driving and
the distance for which reimbursement is appropriate.  The resolution of these issues is
important because no matter which party is correct on the issues, the actual expenses are less
than the constructive cost of travel contemplated in the orders.
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Mileage rate

Mr. Galliart asked to be reimbursed at the rate prescribed for driving a POV; the
agency believes that he should be reimbursed instead at the rate for driving a Government-
owned vehicle.  The provisions of the Federal Travel Regulation (FTR) which bear on this
matter are 41 CFR 301-10.309 and -10.310 (2012).  They read as follows:

§ 301-10.309  What will I be reimbursed if I am authorized to use common
carrier transportation and I use a POV instead?

You will be reimbursed on a mileage basis, plus per diem, not to exceed
the total constructive cost of the authorized method of common carrier
transportation plus per diem.  Your agency must determine the constructive
cost of transportation and per diem by common carrier under the rules in
§ 301-10.310.

§ 301-10.310  What will I be reimbursed if I am authorized to use a
Government owned automobile [GOA] and I use a privately owned
automobile [POA] instead?

You will be reimbursed based on a constructive mileage rate limited to
the cost that would be incurred for use of a Government automobile.  This rate
will be published in an FTR bulletin available at http://www.gsa.gov/ftr.  If
your agency determines the cost of providing a GOA would be higher because
of unusual circumstances, it may allow reimbursement not to exceed the
mileage rate for a POA.  In addition, you may be reimbursed other allowable
expenses as provided in § 301-10.304 [such as fees for parking and using toll
roads].

The agency had in January 2012 informed employees in certain categories, one of
which included Mr. Galliart, regarding its policy for travel by car:

Given the budget situation and to ensure that all training requirements are met,
TDY [temporary duty] costs must remain at the lowest levels possible.  With
that in mind, the most cost-effective way to travel to most locations is by air. 
If for some reason you choose not to travel by air you will be authorized the
use of a Government vehicle.  We have several available at all times.  If you
choose not to use a Government vehicle, you may use your Privately Owned
Vehicle at the reduced reimbursement rate of $.19/mile.

http://www.gsa.gov/ftr.
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The agency tells us, through the declaration of a travel manager in its El Paso office, that
thirty-two government vehicles were available for use by employees at the time Mr. Galliart
traveled to Laguna Beach.  

According to the agency, because its policy mandated use of a government vehicle by
employees who are directed to travel by air but choose to drive instead, and a government
vehicle was available for Mr. Galliart’s trip, he must be reimbursed at the mileage rate for
government vehicles.  (The policy specifies a rate of nineteen cents per mile, which was the
rate when the policy was issued.  The parties understand that the rate was twenty-three cents
per mile at the time Mr. Galliart traveled to Laguna Beach.)

Mr. Galliart notes that the FTR permits an agency to reimburse an employee who
drives a POV at the higher POV rate (55.5 cents per mile at the time he traveled), whenever
the agency determines that the cost of providing a government vehicle would be more
expensive than allowing an employee to drive a POV.  He maintains that for two reasons, the
agency should have made such a determination in his situation.  First, he could travel more
quickly in a POV, since his wife could split the driving with him, obviating the need for rest
stops.   Speedy travel was important, he urges, because his training in Laguna Beach involved
flying aircraft, and agency policy restricts pilots from flying without adequate rest between
duty hours.1  Second, Mr. Galliart contends, the government vehicles available to him were
police cars which used fuel inefficiently; his driving a standard passenger car saved fuel (and
the cost of fuel) and limited pollution, outcomes which benefited the Government.

The arguments made by Mr. Galliart are inventive, and perhaps they could have been
considered by the agency when it made its policy regarding the use of vehicles in lieu of air
travel and when it applied that policy to his situation.  Nevertheless, the agency established
a clear policy at variance with those arguments, informed him of that policy well in advance
of his trip, and did not act irrationally in determining that his use of his own vehicle would
have been more expensive for the Government than his use of a government vehicle. 
Further, the points made by the employee are not entirely convincing.  Agencies cannot be
expected to make travel policy and rulings based on assumptions that non-government
personnel (such as a spouse) will accompany an employee who is traveling on official

1 Mr. Galliart also contends that if he had used a government vehicle, his time
of travel would have been extended because he would have had to begin his day by
backtracking from his home to an agency facility, going through processing to be issued a
vehicle, and then returning past his home on the way to Laguna Beach.  This argument
ignores the simple fact that he could have picked up a government vehicle on the evening
before the trip, eliminating any need for backtracking on the day of travel.
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business.  And the list of vehicles provided by the agency includes some which are passenger
cars and some whose fuel efficiency cannot be compared with the efficiency of other vehicles
because it is not rated on the charts provided by Mr. Galliart.  We conclude that the agency
properly calculated the actual costs of this employee’s travel by using the mileage rate
specified for use of government vehicles.  See David L. Mount, CBCA 1990-TRAV, 10-2
BCA ¶ 34,503.

Distance traveled

Over what number of miles should this rate be applied?  Mr. Galliart says that the
odometer on his vehicle shows that he drove 1785 miles on this trip.  The agency says that
according to Mapquest.com, the distance between El Paso and Laguna Beach is 788 miles;
multiplying this number by two and adding the thirty miles the employee says he drove to and
from the training site yields a total of 1606 miles for the trip.

What accounts for the 179-mile difference?  In filing his case with the Board,
Mr. Galliart contended that he used a global positioning system (GPS) unit in his vehicle, and
that such units “continuously receive road condition and traffic information, then determine
suitable alternate routes around traffic jams and other delays.  This can result in a variation
in the mileage indicated by the internet and the actual mileage recorded on the odometer.” 
In responding to agency comments, he asserts that travel from El Paso to Laguna Beach on
Interstate Highway 10, through Los Angeles, is much faster than travel to that city on
Interstate Highways 5 and 8, through San Diego (the route selected by Mapquest.com).

According to the FTR, distance traveled by a POV between origin and destination is
measured “[a]s shown in paper or electronic standard highway mileage guides, or the actual
miles driven as determined from odometer readings.”  41 CFR 301-10.302.  Thus, both the
method used by the agency and the method used by the employee are permissible.  We would
expect, however, that if an employee had driven by a direct route, the difference between the
two methods would be minimal.  Here, it is not.  Mr. Galliart’s explanation of the difference
is not persuasive.  While a GPS unit may assist a driver in avoiding delays, he does not allege
that he used his unit for that purpose.  And the difference in miles between the two routes
postulated for travel from El Paso to Laguna Beach is a mere ten miles (798 versus 788), so
driving on one rather than the other should not make a difference of 179 miles.

We consequently find convincing the agency’s hypothesis that Mr. Galliart drove on
a circuitous route for his own personal convenience.  The FTR provides that if an employee
travels by such a route, his “reimbursement will be limited to the cost of travel by a direct
route . . . .  [The employee] will be responsible for any additional costs.”  41 CFR 301-10.8.
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Decision

The agency should pay Mr. Galliart the actual expenses of his trip to Laguna Beach,
including $369.38 for 1606 miles driven at the twenty-three-cents-per-mile rate specified for
the use of a Government-owned vehicle.

_________________________
STEPHEN M. DANIELS
Board Judge


